5 tips voor meer weerbaarheid voor je kind

12/03/2022 door 
5 tips voor meer weerbaarheid voor je kind
5 tips voor meer weerbaarheid

Hoe maak je je kind weerbaarder? Hoe geef je een kind vertrouwen? Hoe leer je een kind om voor zichzelf op te komen? Kan je weerbaarheid trainen?

Dit zijn vragen waar veel ouders van wakker liggen. Vandaar 5 tips voor meer weerbaarheid

Help je kind zichzelf te kennen

Misschien is jouw kind zich niet bewust van zijn houding en welk effect dit heeft. Laat je kind voor de spiegel staan en oefen verschillende houdingen:

  • onzeker
  • zelfverzekerd
  • agressief
  • plezier

Laat je kind het verschil ervaren over hoe het zich voelt en welk effect dit heeft.

Wat kan je kind goed? Wat vindt het lastig? Als je je kind inzicht in zichzelf kan geven, vergroot het zelfvertrouwen en helpt het je te herkennen hoe je reageert in situaties.

Geef je kind inzicht in zijn gevoelens en die van anderen

Benoem emoties en stel vragen, zoals: ‘Hoe vond je het toen je X werd genoemd?’ en ‘Hoe voelde je je toen?’.
Daarna kun je naar een oplossing gaan: ‘Wat zou je kunnen zeggen/doen wat helpt?’

Probeer je kind te stimuleren om gevoelens uit te spreken en luister goed.

Leg uit dat je kind eigen grenzen kan stellen en dat het goed is dat het zich daar zelf ook aan houdt.

Oefen een stevige houding

Rechtop staan, schouders naar achteren, de ander aankijken, duidelijk hoorbaar praten. Laat het ervaren wat het effect is van de verschillende houdingen (onzeker, stevig, agressief) op jezelf en anderen.

Als je kind stevig voor de spiegel heeft gestaan, zal het merken dat deze houding helpt om je zeker te voelen. En om overtuigend voor jezelf op te komen. Eventueel kun je rollenspellen doen om hiermee te oefenen.

“Wat als” Spelletjes

Oefen met je kind lastige situaties door het ‘wat-als’-spelletje: ‘Wat als Thomas naar je toe komt en vraagt om te spelen en je hebt geen zin?’ en bespreek wat je kind zou doen en welk effect dit heeft op de ander.

Bespreek samen welke manier van reageren kan helpen

Complimenteer

Complimenteer je kind op sociaal handig gedrag en maak dit persoonlijk, bijvoorbeeld: ‘Knap van je dat je zo duidelijk nee durfde te zeggen’. Dit helpt je kind om het vaker te doen.

Vergroot het zelfvertrouwen van je kind. Dit kun je doen door jouw kind zoveel mogelijk zelf tot oplossingen te laten komen, positief te leren denken en complimenten te geven die gericht zijn op het proces in plaats van het resultaat.

Weerbaarheidstrainingen

Groeireeks

Heeft je zoon of dochter weinig zelfvertrouwen? Last van faalangst en onzekerheid in sociale situaties? En kan hij of zij hierdoor moeilijk voor zichzelf opkomen? Schrijf dan zeker in voor de Groeireeks of de Groeidag. Dit zijn sociale vaardigheidstrainingen waarin we vooral onszelf beter leren kennen.

Neem contact om hieraan deel te nemen

Rots & Water

Rots en Water richt zich op het bevorderen van een positieve ontwikkeling van sociale en emotionele competenties en het voorkomen en/of verminderen van problemen op het intra persoonlijke domein (hoe zien leerlingen zichzelf) en het interpersoonlijke domein (hoe gaan leerlingen met elkaar om).

De effectiviteit van Rots en Water is meermaals bewezen in verschillende grootschalige wetenschappelijke onderzoeken.

Boeken

Er zijn tal van boeken over weerbaarheid. We halen er ééntje uit. Stuur mij de vraag en vanuit de Schakel kunnen we meerdere boeken aanraden en uitlenen.

Ho, tot hier en niet verder

En nu is het aan jou! Welke tips zal jij uitproberen?