Assertiviteit

06/05/2023 door 
Karen Devriendt
Assertiviteit

Wat is assertiviteit?

Assertiviteit is het vermogen om op een zelfverzekerde en directe manier te communiceren, zonder anderen te kwetsen of te negeren. Het gaat om het uiten van je eigen gevoelens, behoeften en mening, terwijl je ook rekening houdt met de gevoelens en behoeften van anderen.

Waarom is assertiviteit belangrijk?

Assertiviteit is belangrijk omdat het helpt om je eigen grenzen te stellen en te handhaven, je zelfvertrouwen te vergroten en om effectiever te communiceren. Wanneer je assertief bent, ben je in staat om op te komen voor jezelf en om je eigen behoeften en doelen te bereiken zonder anderen te kwetsen of te beledigen. Dit kan leiden tot betere relaties met anderen en een hogere mate van tevredenheid in je eigen leven.

Hoe word je assertiever?

Er zijn verschillende manieren om assertiever te worden, hieronder staan er een paar:

 1. Wees bewust van je eigen gevoelens en behoeften.
  Het is belangrijk om te weten wat je wilt en waar je grenzen liggen, zodat je deze kunt communiceren naar anderen.
 2. Gebruik “ik”-boodschappen.
  In plaats van te zeggen “jij doet altijd dit” of “jij maakt mij boos”, kun je beter zeggen “ik voel me ongemakkelijk als je dat doet” of “ik zou graag willen dat we dit op een andere manier doen”.
 3. Wees direct en duidelijk.
  Vermijd vage taal en omzeilende opmerkingen. Wees duidelijk en concreet over wat je wilt.
 4. Sta open voor feedback.
  Wees bereid om te luisteren naar wat anderen te zeggen hebben en sta open voor constructieve feedback.
 5. Oefen met het stellen van grenzen.
  Het kan eng zijn om grenzen te stellen, maar oefen ermee en wees vastberaden. Hierdoor zul je op de lange termijn beter in staat zijn om je grenzen te stellen en te handhaven.

 

Assertiviteit is een belangrijke vaardigheid die kan leiden tot betere relaties met anderen en meer tevredenheid in je eigen leven. Door bewust te zijn van je eigen gevoelens en behoeften, het gebruik van “ik”-boodschappen, direct en duidelijk te zijn, open te staan voor feedback en te oefenen met het stellen van grenzen, kun je meer assertief worden. Oefen deze vaardigheden regelmatig en je zult merken dat je in staat bent om effectiever te communiceren en voor jezelf op te komen.

 

Heb je meer vragen over assertiviteit? Neem contact opĀ