De Schakel digitale rondleiding

08/02/2023 door 
Karen Devriendt
de Schakel

Op 21 en 22 januari hadden we onze opendeurdag. Alle ruimtes werden ingericht en kregen een naam. De keuze achter de naam wilden we eens wat verder gaan toelichten.

 

De Aap

Mensen en apen vertonen eigenlijk veel gelijkenissen en dan in het bijzonder chimpansees.

Apen besteden uren aan elkaar vlooien, ze hebben echter geen vlooien. Het is een vorm van echte aandacht, door het aanraken en de intensiteit ontspannen ze en ontstaat er vertrouwen. Misschien is het dus tijd dat we weer iets meer echt gaan vlooien.

Wij willen de tijd nemen en aandacht geven aan de mensen die bij ons langs komen.

Je ziet ook de beeldjes van Horen, zien en zwijgen en dit komt van de wijsheer Confucius

De drie apen heten in Japan Mizaru, met zijn handen voor zijn ogen (ziet geen kwaad), Kikazaru, met zijn handen op zijn oren (hoort geen kwaad) en Iwazaru, met zijn handen voor zijn mond (spreekt geen kwaad). 

In deze ruimte hebben we hoofdzakelijk open gesprekken en wilden we een huiskamergevoel creëren. 

De Bizon

De bizon of Amerikaanse bizon is een Noord-Amerikaans zoogdier uit de familie van de holhoornige. Het karakter van de bizon is doorgaans rustig en als de bizon onrustiger wordt is dit zichtbaar aan zijn staart. 

Hun bruine tot zwarte vacht bestaat uit twee lagen: een warme binnenlaag en een dikke, beschermende buitenlaag. 

De bizon ( of Amerikaanse buffel) staat symbool voor overvloed en manifestatie. Ze hebben een brede kop en gebochelde schouders. Bochels zijn vaak symbolisch voor opgeslagen krachten. Bij de bizon symboliseert het de overvloed die voor ons beschikbaar is, mits we maar weten hoe we deze moeten aanboren. 

In deze ruimte hebben we vooral gesprekken en kunnen we ook gebruiken als werkruimte voor onder andere studiebegeleiding. 

De Jungle

Het jungle thema werd in overleg met onze binnenhuisarchitect Steven van Kongcept bedacht. We wilden een thema die iedereen aanspreekt, kind, jongere, volwassene,… In de film junglebook leren we dat we slechts een klein deel zijn van de planeet en dat we deze moeten respecteren, dat familie verder gaat dan bloedverwantschap. Maar ook dat we meer zouden moeten genieten van de natuur en gelukkig zijn. De film gaat ook over de sterkte van vriendschap en dat daarin trouw en eerlijkheid belangrijk is. 

Deze ruimte gebruiken we om een speels kader te creëren waarin je open gesprekken kan hebben of waar we bepaalde diagnostische testen uitvoeren. Een extra wistjedatje is dat we hier ook de opnames doen van onze podcast “De pod op”, een podcast over allerlei thema’s waarmee we geconfronteerd worden en vooral ook zaken waartegen we wel eens de pot op willen tegen zeggen.

jungle

De schommels zorgen voor een extra dimensie plezier. Wistje dat schommelen gelukkig maakt. Door te schommelen maakt je lichaam endorfine vrij. Deze stof komt in de hersenen terecht en zorgt er voor dat een mens zich gelukkig voelt. 

De Boomhut

De naam de Boomhut is ontstaan uit het feit dat er een boomhut in deze ruimte staat. 

Het is ook een onderdeel van het jungle concept, maar de sfeer dat we hier ook wilden creëren is een open sfeer zoals buiten zijn.  De buitenlucht maakt mensen gelukkiger, buiten zijn werkt stress verlagend. Onderzoek wijst uit dat je hartslag, bloeddruk en spierspanning binnen de 3 minuten dalen in een natuurrijke omgeving. Zowel lichamelijk als mentaal heeft buitenlucht een positieve werking. Het verbetert je hersenfunctie en bevordert creativiteit. Je zintuigen werken optimaler en zorgt er voor dat je beter kan focussen. 

boomhut

De waanzinnige boomhut is een leuk boek voor kinderen, waarbij Andy en Terry leuke avonturen beleven. In onze boomhut willen we geborgenheid bieden, een veilige omgeving om te praten. 

Een onderdeel van onze ruimte in de boomhut is onze schatkamer. De schatkamer is de oude kluis van de vroegere bank die hier zat. Hier werden dus de grote schatten of belangrijke documenten van de mensen bewaard. De schatten hier zullen vooral kunstwerken zijn, want hier gaan we samen kunstwerken maken of spelenderwijs aan de slag met onder andere emoties.

Benieuwd hoe het er in het echt uit ziet? Kom zeker eens langs of maak een afspraak.