Een verhaal over zelfacceptatie

15/12/2021 door 
Een verhaal over zelfacceptatie
zelfacceptatie foto

Het einde van 2021 nadert met krasse schreden en dan probeer ik altijd de balans op te maken van het afgelopen jaar.

Inspiratie

 

Ooit zei een wijs man: “Als je wilt dat je kinderen intelligent zijn, lees ze dan sprookjes voor. Wil je dat ze briljant zijn, lees ze meer sprookjes voor.” (Albert Einstein) Het lezen van verhalen brengt me altijd inspiratie. Het volgend verhaal gaat dieper in op het bewaren van evenwicht en stabiliteit.

Er was eens…

“Er was eens een oude Indiaan, die elke avond bij het vuur met zijn kleinzoon praatte over het leven. Op een avond vertelde hij het verhaal over de strijd die zich binnen ieder mens afspeelt. “Jongen,” zei hij, “die strijd gaat over twee wolven.
De eerste wolf, de zwarte wolf, heet ‘Kwaad’. En dat beslaat alles dat gaat over angst, woede, afgunst, jaloezie, verdriet, hebzucht, arrogantie, zelfmedelijden, schuld, wrok, minderwaardigheid, leugens, valse trots, superioriteit en ego.
Deze wolf leeft in ieder mens, hem proberen te negeren heeft geen zin. En blijven zal hij ook altijd, hij hoort bij het leven.”

De Indiaan pauzeerde even, en vervolgde zijn verhaal. Hij wilde zeker weten dat zijn kleinzoon goed luisterde, want dit was misschien wel de belangrijkste les die hij de kleine jongen wilde meegeven in het leven. Toen hij zag dat de jongen geïnteresseerd naar hem keek, ging hij verder.
“De andere wolf, de witte wolf, heet ‘Goed’. En die wolf staat voor vreugde, vrede, hoop, liefde, sereniteit, nederigheid, samenhorigheid, trouw, compassie, vriendelijkheid, waarheid, grootmoedigheid en geloof. Ook deze wolf leeft in ieder mens, al is het soms moeilijk om hem te vinden. Maar blijven zal hij altijd, hij hoort bij het leven.”

De kleinzoon dacht even na en vroeg vervolgens: “Maar grootvader, als beide wolven bestaan, en altijd in strijd zijn met elkaar, welke wolf wint dan uiteindelijk?” De oude Indiaan antwoordde eenvoudig: “De wolf die jij voedt.” Hier stopt het verhaal.

Vanuit zelfacceptatie en zelfcompassie kan er wel een vervolg aangebreid worden. Men is immers niet alleen zijn positieve eigenschappen, maar ook zijn negatieve eigenschappen. Als men ervoor kiest alleen de witte wolf te voeden, zal de zwarte op de loer liggen en wachten tot men afgeleid is of zwak wordt. Dan zal hij ons bespringen om de aandacht te krijgen waarnaar hij hunkert.
Maar als men de wolf erkenning geeft, is hij tevreden en ook de witte wolf is tevreden en dan wint iedereen. “Zie je, mijn kleinzoon, de witte wolf heeft de zwarte wolf aan zijn zijde nodig. Als je er maar één voedt, zal de andere verhongeren en zij zullen onbeheersbaar worden. Door ze beide te voeden en te verzorgen zullen zij je goed van dienst zijn en niets doen dat niet een onderdeel van iets groters is, iets goeds, iets van het leven. Voed ze allebei en er zal geen interne strijd voor je aandacht meer zijn. En als er in jou geen strijd is, kun je naar de stemmen van het diepere weten luisteren, dat je in elke omstandigheid zal begeleiden bij het kiezen wat goed is.

Een man of een vrouw die vrede van binnen heeft, heeft alles. Een man of een vrouw die verscheurd is door de oorlog in zichzelf heeft niets. Hoe je ervoor kiest om te gaan met de tegengestelde krachten in jezelf zal je leven bepalen. Verhonger de ene of de andere of begeleid hen beiden.”

Zelf acceptatie

Net zoals het verhaal kwamen beide wolven op mijn pad. Soms word ik ook verleid om naar de ene meer te luisteren dan naar de andere, maar ten slotte moeten we leren ons zelf te accepteren.

De term zelfacceptatie wordt vaak verkeerd uitgelegd en begrepen. Het is geen eindpunt, maar een beginpunt.
Jezelf accepteren zoals je bent is slechts de eerste stap. Het helpt je inzicht te krijgen in je goede en minder goede eigenschappen.

Zelfacceptatie betekent dus niet dat je accepteert wat je bent en er niks wil aan doen om te veranderen, te verbeteren of te groeien.

Zelfacceptatie draait om bewustwording van je gedrag, gewoontes en persoonlijkheid erkennen en niet bang zijn om naar jezelf te kijken zoals je nu bent.

Zelfkennis geeft je de mogelijkheid om te zien wat je kan doen om jezelf en je leven te verbeteren. Zelfacceptatie vereist dat jij je karakter en gewoontes begrijpt en erkent. Je stopt met het vergelijken van jezelf en wat je bereikt hebt met wat anderen doen en gedaan hebben. Je weet wat je talenten zijn en waar het je aan de benodigde vaardigheden ontbreekt. Je gaat aan de slag.

Ik wens iedereen een portie zelfacceptatie toe.
Elke dag, een nieuw begin!