Eenzaamheid

19/12/2022 door 
Karen Devriendt
eenzaamheid

Iedereen voelt zich weleens eenzaam of alleen. Wat is eenzaamheid precies? En wanneer is eenzaamheid een probleem?

Wat is eenzaamheid?

Volgens verschillende bronnen kan je het als volgt definiëren:

“Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. Je ervaart een gemis aan een hechte, emotionele band met anderen. Of je hebt minder contact met andere mensen dan je wenst. Eenzaamheid gaat gepaard met kenmerken als negatieve gevoelens van leegte, verdriet, angst en zinloosheid en met lichamelijke of psychische klachten. Eenzaamheidgevoelens kunnen invloed hebben op je gezondheid, welzijn en kwaliteit van leven.”

Eenzaamheid mag je dus niet verwarren met alleen zijn, maar het valt wel vaak samen.

Eenzaamheid tijdens de kerstperiode

 

De kerstperiode is voor veel mensen een tijd van vreugde en feest. Voor sommige mensen kan de vakantieperiode echter een moeilijke en eenzame tijd zijn. Eenzaamheid is een veel voorkomende ervaring en kan vooral uitgesproken zijn tijdens de feestdagen wanneer veel mensen omringd zijn door vrienden en familie.

Er zijn verschillende redenen waarom mensen zich tijdens de kerstperiode eenzaam kunnen voelen.

Eén van de redenen is dat de feestdagen vaak gevoelens van verlies en verdriet oproepen bij degenen die dierbaren hebben verloren. De afwezigheid van een familielid of vriend die is overleden, kan ervoor zorgen dat de feestdagen minder vreugdevol en moeilijker te dragen zijn.

Een andere reden voor eenzaamheid tijdens de kerstperiode is dat de feestdagen een tijd van hoge stress en angst kunnen zijn. De druk om tijd door te brengen met familie en vrienden, evenals de financiële last van het geven van geschenken en vakantie-evenementen, kan voor sommige mensen overweldigend zijn. Dit kan leiden tot gevoelens van isolement en ontkoppeling, zelfs als je omringd bent door anderen.

Daarnaast kan de kerstperiode ook een tijd van overgang en verandering zijn. Voor degenen die onlangs naar een nieuwe stad zijn verhuisd of andere grote levensveranderingen doormaken, kunnen de vakanties een eenzame en isolerende tijd zijn. Zonder de vertrouwde routines en ondersteuningssystemen van hun vorige levens, kunnen sommige mensen zich tijdens de feestdagen niet verbonden en alleen voelen.

Over het algemeen is eenzaamheid tijdens de kerstperiode voor veel mensen een veel voorkomende ervaring. Door deze ervaring te herkennen en te erkennen, kunnen we steun en medeleven bieden aan degenen die zich in deze tijd misschien eenzaam voelen.

Hoe kunnen we mensen helpen tijdens de kerstperiode?

 

Er zijn verschillende manieren waarop we eenzame mensen kunnen helpen tijdens de kerstperiode.

Eén manier is door contact op te nemen en ondersteuning en gezelschap te bieden. Dit kan inhouden dat eenzame mensen worden uitgenodigd om deel te nemen aan vakantieactiviteiten en -bijeenkomsten. Of gewoon aanbieden om tijd met hen door te brengen en naar hun zorgen en gevoelens te luisteren. Door ons in te spannen om contact te maken met eenzame mensen, kunnen we hen helpen zich minder geïsoleerd en meer gesteund te voelen tijdens de feestdagen.

Een andere manier om eenzame mensen te helpen tijdens de kerstperiode is door praktische hulp te bieden. Dit kan inhouden dat je moet helpen met taken als boodschappen doen, koken en schoonmaken, wat overweldigend kan zijn voor degenen die zich eenzaam en geïsoleerd voelen. Door praktische ondersteuning te bieden, kunnen we een deel van de lasten en stress verlichten die gepaard gaan met de feestdagen.

Daarnaast kunnen we eenzame mensen tijdens de kerstperiode helpen door ze te verbinden met middelen en ondersteunende diensten. Veel organisaties en liefdadigheidsinstellingen bieden diensten en programma’s aan die speciaal zijn ontworpen om mensen te ondersteunen die zich tijdens de feestdagen eenzaam of geïsoleerd voelen. Door informatie over deze diensten te verstrekken en eenzame personen aan te moedigen om er toegang toe te krijgen, kunnen we hen helpen contact te maken met anderen en steun en gezelschap te vinden tijdens de feestdagen.

Over het algemeen zijn er veel manieren waarop we eenzame mensen tijdens de kerstperiode kunnen helpen.

Door contact op te nemen en ondersteuning te bieden, praktische hulp te bieden en hen te verbinden met middelen en ondersteunende diensten, kunnen we helpen gevoelens van eenzaamheid en isolement te verlichten en de feestdagen voor iedereen een gelukkiger en aangenamere tijd te maken.