Geef me de 5 (de pod op podcasts)

21/08/2022 door 
Karen Devriendt
de pod op podcast

De pod op!

“De Pod op”-podcast is een podcast die we zijn opgestart om verschillende thema’s bespreekbaar te maken, mensen te inspireren, verenigingen in een daglicht te zetten,…

Want het leven is niet altijd rozegeur en manenschijn of even perfect als onze sociale media laat uitschijnen.

We hebben de voorbije maanden reeds >10 toffe mensen, elk met een uniek verhaal kunnen uitnodigen. In deze blog een overzicht van de eerste 5.

Geert Pauwels –  over autisme

Geert Pauwels is de founder van Autimatic. Hun missie is om te mensen met autisme te helpen een geschikte job te laten vinden. Het startte allemaal met het verhaal van zijn eigen zoon, bij wie de talenten duidelijk zichtbaar waren, maar door zijn moeilijkheden met sociale vaardigheden het leven niet zo vlot verliep.

In deze podcast gaat het effectief over de talenten en de sterktes van mensen met autisme en hoe je deze kan inzetten om jobs in te vullen.

Geert zegt “de pot op” tegen complexe wetgevende aspecten en de regeltjes die werden opgesteld om mensen te beschermen, maar het onnodig moeilijker maken om een job uit te proberen zonder ondersteuning of uitkeuring verliezen op termijn.

Quote van de podcast:

” Als je voor elk probleem een oplossing wil vinden, kunnen er mooie dingen ontstaan!”

De vraag voor de volgende gast:

Wat ga jij ondernemen in de volgende jaren ondernemen om een positieve impact te creëren in de wereld?

Luister hier

Elien Verstichel – over logopedie

Elien Verstichel is logopediste en heeft haar eigen praktijk in Passendale. Ze helpt zowel kinderen als volwassen met verschillende problematieken. Dit gaat van taal- en articulatieproblemen, slikstoornissen tot stemproblemen en neurologische stoornissen.

Want dit is nog één van de meest voorkomende misverstanden, logopedie is veel meer dan enkel spreken en articulatie.

De doelstelling is samen vooruitgang te boeken en het heeft Elien veel energie wanneer de cliënt het dan zelf merkt en zegt.

Elien zegt “de pot op” tegen altijd het moeten en willen bereikbaar zijn. Het is een onnodige druk die je ervaart.

Quote van de podcast:

“Iedere persoon is uniek en heeft een andere aanpak nodig.”

Antwoord op de vraag van de vorige gast:

Hulp geven aan kinderen die het moeilijk hebben om zo in het “normale” schooltraject te kunnen blijven en hierbij ook de leerkrachten betrekken om zo het kind centraal te zetten.

De vraag voor de volgende gast:

Heb je dromen? En hoe zou je deze dromen willen verwezenlijken?

Luister hier

Jelle Demanet – over experimentele psychologie

Jelle Demanet is een self made man met een breed interesseveld, waarbij hij inzet op innovatie en technologie enerzijds, maar ook graag vertoeft op het platteland op zijn persoonlijke “boerderij”.

Tijdens de podcast geeft hij een snelcursus over experimentele psychologie en hoe onze hersenen werken of toch ten minste hoe ze fundamenteel onderzoek doen en enkele bijhorende termen, maar ook hoe je smartwatch je slaappatroon in kaart brengt.

Hij kreeg de kans bij de Howest om een onderzoekslabo mee op te richten (Het Human interface labo) om software te creëren die inspeelt op de mens die de software gebruikt. Ze bouwen oa. VR trainingen om mensen op te leiden en hierbij de hersenactiviteit meten om te zien of de gebruiker extra stress ervaart of moeite heeft om de taak uit te voeren. Zo zouden ze bijvoorbeeld de gebruiker kunnen helpen door de training uitgebreider te maken of de snelheid aan te passen op maat van de gebruiker.

Het is voor Jelle een passie om onderzoek om te zetten naar iets wat effectief op relatief korte termijn kan ingezet worden in de industrie.

Jelle zegt “de pot op” tegen administratie, maar dan vooral in de complexiteit om de nodige funding te kunnen krijgen voor onderzoek.

Quote van de podcast:

“Technologie blijft evolueren en het is belangrijk dat het problemen oplost.”

Antwoord op de vraag van de vorige gast: 

Mijn dromen zijn om het onderzoek (vooral XR) internationaal te kunnen schalen en zinvolle dingen te ontwikkelen binnen verschillende sectoren.

De vraag voor de volgende gast:

Stel je voor dat je een tijdsreiziger ontmoet die 30 jaar terugreist en je mag één vraag stellen, welke vraag zou je hem of haar willen stellen?

Luister hier

Pedrouchka Samyn – over pijn

Pedrouchka Samyn is een sterke vrouw die enkele tegenslagen heeft moeten verwerken. Haar grote geluk zijn haar man, haar 2 kinderen en haar familie. In deze podcast geeft ze toelichting van hoe het is om te leven met constante pijn, welke uitdagingen daarbij komen en hoe ze tot het schrijven van haar boek “En toen werd ik wakker” kwam.

Naast de fysieke pijn werd ze ook geconfronteerd met emotionele pijn. Deze emoties schreef ze onder andere neer in persoonlijke schriftjes. Toen ze zich verdiepte in het thema piekeren resulteerde deze methode ook in twee dagboeken “En nu kan ik slapen” en “ik denk dat ik teveel denk” waarin je leert terugblikken en vooruitkijken op een positieve manier.

Ze zegt de pot op tegen het moeten verantwoorden waarom ze “nee” zegt op bepaalde uitnodigingen. Een nee is een nee en is soms in het belang.

Quote van de podcast:

Als de mensen vragen “Oe ist?” en ik antwoord “niet goed” kunnen de mensen hier niet mee om. Eigenlijk willen ze gewoon “Goed” horen.

Antwoord op de vraag van de vorige gast:

Ik zal binnenkort oma worden en ik zal proberen de beste oma van de wereld te worden voor mijn kleinkind(eren).

De vraag voor de volgende gast:

Hoe zou jij een chronische zieke of pijnpatiënt kunnen wat extra aandacht geven?

Luister hier

Sien Vermeulen – over verlies

Sien Vermeulen is een enthousiaste, sterke vrouw waarbij het glas eerder halfvol is dan halfleeg. Terwijl ze de voorbije jaren een moeilijke periode heeft gehad met de slepende ziekte van haar man Ruben.  Ze is mama van 2 kinderen, bedrijfsleidster, vrijwilliger voor het goede doel,…

In de podcast gaat ze dieper in op het verlies van Ruben, het rouwen en verwerken, maar ook het leven na hun verlies. De droom en hobby van Ruben werd ook voor Sien een droom of zelfs een missie om dit verder te zetten. Aardbeien zijn voor hen veel meer dan enkel één van de lekkerste vruchten. Een wist-je-datje is dat de aardbeien van de laatste pluk de lekkerste zijn.

Ze vertelt ook over haar vriendinnen die ze heeft gemaakt door hun gemeenschappelijke ervaringen en hoe het helpt om erover te praten, al dan niet in een praatgroep. Ook kwamen ook veel lotgenoten naar Runaway Bride in Ieper, een initiatief waar Sien ook haar schouders heeft onder gezet voor het goede doel Kom op tegen Kanker.

Haar droom is dat ze ooit nog haar interesse rond ergotherapie te kunnen combineren met het bedrijf, maar als alles zou kunnen blijven zoals het nu is, dan zal ze ook meer dan tevreden zijn.

Sien zegt de pot op tegen oneerlijkheid en predikt oprechtheid en eerlijkheid. De wereld wordt soms veel te hard.

Quote van de podcast:

Starten met rouwen gaat niet zomaar, het zijn ups & downs. Er is geen handleiding voor rouwen die zegt dat je goed of slecht rouwt of wanneer het start en stopt. Het rouwen blijft.

Antwoord op de vraag van de vorige gast:

Ik zou vooral aanraden dat die persoon een doel moet zoeken om afleiding te vinden van de pijn. Uit eigen ervaring met het pijn van Ruben merkte ze dat dit wel hielp. De pijn zal blijven, maar de afleiding zorgt voor extra kracht.

De vraag voor de volgende gast:

Hoe zorg jij voor evenwicht in je leven tussen vrouw zijn, mama zijn, partner zijn, bedrijfsleidster zijn,…?

Luister hier

 

Wil je zelf ook eens op de podcast komen of heb je een idee? Neem contact op