Het verschil tussen gezondheid en welzijn

11/02/2024 door 
Karen Devriendt
welzijn vs gezondheid

Begrijpen wat echt telt

Als we praten over hoe we ons voelen en hoe goed we functioneren, gebruiken we vaak de woorden “gezondheid” en “welzijn”.

Maar wat betekenen ze eigenlijk? zijn ze hetzelfde of is er een verschil tussen deze twee.

Gezondheid: goed voelen in ons lichaam

Gezondheid gaat over ons lichaam en hoe goed het werkt. Het gaat erom dat we ons energiek en sterk voelen. Als we gezond zijn, hebben we geen ziektes of problemen die ons belemmeren om te doen wat we willen.

Als therapeuten zien we gezondheid niet alleen als een lichamelijke staat, maar ook als een dynamische dans tussen lichaam en geest. Het is de brandstof die ons in staat stelt om te groeien en bloeien in ons dagelijks leven.

Welzijn: gelukkig en tevreden voelen

Welzijn is meer dan alleen ons lichaam. Het gaat ook over hoe we ons van binnen voelen. Voelen we ons gelukkig en tevreden? Voelen we ons verbonden met anderen en hebben we een doel in het leven?

Als therapeuten begrijpen we welzijn als een proces van zelfontdekking en zelfzorg. Het omvat het cultiveren van veerkracht in het gezicht van uitdagingen, het koesteren van gezonde relaties en het vinden van vreugde en vervulling in ons dagelijks bestaan.

Waarom het verschil belangrijk is

Hoewel gezondheid en welzijn op elkaar lijken, zijn ze toch verschillend. Je kunt gezond zijn, maar je toch ongelukkig voelen. En je kunt je goed voelen, zelfs als je niet helemaal gezond bent. Het begrijpen van dit verschil helpt ons om te streven naar een evenwicht tussen ons lichaam en onze geest.

Conclusie

Gezondheid en welzijn zijn belangrijk voor ons welzijn, maar ze zijn niet hetzelfde. We moeten goed voor ons lichaam zorgen, maar ook voor onze gevoelens en relaties met anderen. Als we beide aspecten van ons leven in evenwicht houden, kunnen we ons gelukkiger en gezonder voelen.