Het belang van structuur

17/01/2022 door 
Het belang van structuur
magneten weekplanner voor structuur

Heb jij ook nood aan structuur? Voel je je rustiger als je weet hoe je dagplanning eruit komt te zien?

Dat is compleet normaal en dat hebben wij allemaal. Behoefte aan orde en structuur is een menselijke behoefte, een teambehoefte en ook binnen bedrijven of organisaties een belangrijke behoefte. Maar zeker bij kinderen of binnen een gezinssituatie brengt structuur rust.

Het belang van structuur

Waarom is structuur belangrijk voor een kind?

Structuur bieden zorgt ervoor dat de situaties voorspelbaar worden. Zo weet je kind wat er zal gebeuren en wanneer dit zal gebeuren. Dat geeft een veilig en zeker gevoel. Deze voorspelbaarheid heeft je kind nodig om zich goed te voelen en te groeien.

Waarom is structuur belangrijk binnen het gezin?

Ieder druk gezin heeft structuur nodig om goed te kunnen functioneren. Het is fijn om te weten wat en op welk moment dingen moeten gebeuren, zodat je meer structuur en voorspelbaarheid krijgt in het leven van jezelf en dat van je kinderen. Uiteindelijk geeft dat een stuk meer rust voor iedereen in het gezin.

Af en toe een verandering of een spontaan moment is toch ook goed?

Tuurlijk! Soms gaat het even anders dan normaal en is er een onverwachte situatie waarop je jezelf, je gezin of je kind niet kunt voorbereiden. Zoals een spontaan bezoek aan de winkel, een wandeling naar het bos of opa en oma die langs komen. Dat is ook goed om mee te maken, je leert omgaan met verandering en uit spontaniteit vloeit heel veel plezier en geluk. Er zijn zelfs veel mensen die zweren bij de kracht van wanorde.

Een goede mix tussen spontaniteit en structuur zorgt voor een gezonde levensstijl.

Hoe breng ik structuur?

Een 3-tal tips om structuur binnen je gezin te creëren.

Planning

Alles staat of valt met een goede planning. Daarom is het dus ontzettend belangrijk dat je, voor je de tips voor meer structuur goed kunt toepassen, voor jezelf helder hebt wanneer er wat moet gebeuren. En dat je, als het even kan, ook weet hoe lang het duurt. Een goede (gezins)agenda/planner kan je hierbij helpen.

Maak de planning inzichtelijk.

Nu je voor jezelf helder hebt wat er wanneer moet gebeuren is het zaak om de planning inzichtelijk te maken voor je gezin. Het makkelijkste bereik je dit door een weekplanning te maken.

Heb je hierbij hulp nodig?

Vanuit de Schakel bieden wij hiervoor magneetjes (copyright Wobie) aan om de planning inzichtelijk te maken. De voordelen van magneten zijn dat je dan ook de planning makkelijk kan aanpassen.

We hebben een weekplanner die bestaat uit:

  • 7 weekdagmagneetjes
  • 70 ronde planmagneetjes

kostprijs: € 32.50

Neem contact op

Maak een checklist

Een week- en dagplanning is ontzettend handig, maar het uitvoeren van de dagdagelijkse taken zijn vaak ook een uitdaging. Zeker voor kinderen is het een handig om een vast standaard lijstje te maken met uit te voeren taken al dan niet aangevuld met taken die op het moment zelf worden toegevoegd. Deze samen overlopen met het gezin zal ook voor veel rust zorgen.

Er zijn verschillende manieren om de taakjes in kaart te brengen. Dit kan aan de hand van een lijstje, maar ook pictogrammen of magneetjes. Koppel je hieraan een beloningsysteem dan krijg je de “moet”-taakjes ook vaak zonder morren gedaan.

Heb je hierbij hulp nodig?

Vanuit de Schakel bieden wij hiervoor magneetjes (copyright Wobie) aan om de planning inzichtelijk te maken. De voordelen van magneten zijn dat je dan ook de planning makkelijk kan aanpassen.

We hebben een ochtend/avond routine die bestaat uit:

  • 1 ochtend en 1 avond magneetje
  • 23 ronde magneetjes met routine taakjes

kostprijs: € 15.50

Neem contact op

Plan ook de weekenden

Typisch is dat het ritme tijdens het weekend (plots) weg valt. De tips voor meer structuur voor alledag kunnen overboord, of toch niet? De chaos die het weekend vaak met zich meebrengt kun je grotendeels ondervangen door een alternatief plan. Verdeel de dag in tijdsblokken waarbinnen je bepaalde activiteiten doet. Spreek dan wel af dat de plannen zijn om verrassingen zo veel mogelijk te voorkomen, maar niet uit te sluiten en dat er altijd ruimte moet zijn voor spontaniteit.

Structuur voor iedereen

Maar structuur is niet enkel belangrijk voor kinderen, ook jongeren en volwassenen hebben er nood aan en al zeker als je te kampen hebt met psychisch lijden.

Een mens heeft in verschillende mate en gradatie behoefte aan orde en structuur. Dat geldt zowel fysiek als mentaal. Fysiek gaat het om het levensritme en mentaal vooral om overzicht te houden.

Waarom is structuur belangrijk bij depressie?

Al te vaak denkt men dat structuur zinvol is om met je kinderen mee aan de slag te gaan, maar als je zelf ook even in een donkere periode zit, is structuur een leidraad naar beterschap.

Voor mensen met een psychische kwetsbaarheid is een dag-structuur misschien nog wel extra van belang om in evenwicht te blijven maar meteen ook lastig om dit vorm te geven. Bij psychisch lijden is er vaak vanuit de ziekte de neiging om sociaal terug te trekken en de dagelijkse taken opbrengen kan een enorme opgave zijn.

Wil je hierover eens praten en heb je hulp nodig om hiermee aan de slag te gaan? Wij kunnen je hierbij helpen! Lees meer over ons aanbod!
Aarzel niet om contact op te nemen via info@deschakel.eu of ons contactformulier