Studiekeuzebegeleiding: Help! Ik kan niet kiezen.

18/08/2022 door 
Karen Devriendt
studiekeuzebegeleiding

We zijn halfweg de vakantie en hoewel we nog geen zin hebben om te denken aan wat volgende maand zal komen, zitten sommigen onder ons toch al met zenuwen. “Ik moet nog een studiekeuze maken, maar ik weet niet wat.”

Loop jij rond met één of meerdere van volgende vragen?

  • Wat wil ik gaan studeren? Wat vind ik nu eigenlijk leuk en interessant?
  • Welke studies zijn er allemaal?
  • Ik vind studie A en B beiden interessant, maar welke moet ik dan kiezen?
  • Er zijn zoveel opleidingen, maar welke studie past bij mij?
  • Wanneer is het handig om je studiekeuze te maken?
  • Welke studies passen bij mijn profiel? Ik heb het verkeerde profiel voor de studie die ik graag wil doen. Wat nu?
  • M’n studie valt me tegen. Het is niet wat ik verwachtte. Wat nu?
  • Ik ben gestopt met m’n studie. Hoe zorg ik ervoor dat ik niet (nog een keer) verkeerd kies?
  • Ik wil me graag heroriënteren op mijn studiekeuze. Hoe doe ik dat?
  • Welke studie past bij mij?

Dan kan jij waarschijnlijk wel studiekeuzebegeleiding gebruiken.

Wat is studiekeuzebegeleiding?

Studiekeuzebegeleiding is een traject waarbij we samen aan de slag gaan om geen onbezonnen sprong in het diepe te maken, maar een bewuste keuze van je studies gebaseerd op je interesses, je waarden en vooral je talenten. Samen ontdekken we wat je energie geeft.

Waarom is studiekeuzebegeleiding belangrijk?

Professionele hulp bij studiekeuzebegeleiding heeft verschillende voordelen. Je volgt straks een opleiding die volledig past bij je interesses en talenten.

Door bewust een interessante studie te kiezen, vergroot je aanzienlijk de kans op slagen.
Maar boven alles levert studiekeuzebegeleiding je vaak ook een echt goed gevoel op. Je krijgt bevestiging, duidelijkheid en zekerheid in jouw keuze. Een keuze waar je je goed bij voelt en achter staat. Hierdoor kan je vol vertrouwen starten met de studie. Daarbij heb je veel geleerd over jezelf. Je weet waar jouw talenten liggen, je interesses, je waarden en waarom die specifieke studie bij jou past.

Maar deze begeleiding kan je ook helpen om in de toekomst makkelijker keuzes te maken, want onze methodes zullen je inzichten geven die ook interessant zijn in toekomstige beslissingen.

Voor wie is studiekeuzebegeleiding interessant?

Jongeren vanaf 14 jaar die dus keuzes moeten maken in het hoger middelbaar of studenten die hogere studies of universiteit willen aanvatten.

Wat is studiekeuzebegeleiding niet?

Wanneer je verwacht dat wij een studiekeuze zullen maken voor de jongere, dan zullen we je ontgoochelen. We weten dat je op zoek bent naar een kant-en-klare oplossing, maar wij kiezen niet de studie uit. Wij zorgen ervoor dat jij jezelf beter leert kennen en begeleiden jou tot een keuze: een studie.

Wat kost studiekeuzebegeleiding?

Iedere studiekeuzebegeleiding is uniek, dus is dit vaak maatwerk.

Een kerntalenten analyse in functie van studiekeuze kost 195 euro (er kan een uitgebreid verslag nadien opgevraagd worden), de aansluitende coaching gesprekken hebben een kost van 55 EUR per gesprek. Deze prijzen kunnen worden aangepast en de laatste prijslijst staat telkens bij de praktische informatie.

Maar financieel gezien kan studiekeuzebegeleiding je natuurlijk veel meer opleveren. 1 jaar verkeerd studeren kost ruim € 2.000,–. Dit is veel meer dan studiekeuzebegeleiding.

Daarnaast is het zonde om een paar maanden een studie te volgen waar jij je niet thuis voelt of het idee hebt dat het niet bij je past. Dit heeft effect op je zelfvertrouwen en gaat ervoor zorgen dat je sneller dan normaal gaat twijfelen en niet van jezelf durft uit te gaan.

Wil je meer weten?

Neem contact op