Tiktok, Instagram, Facebook,… allemaal kanalen die een onmisbaar deel geworden zijn van het dagelijkse leven. Onderstaande voorbeelden zullen jullie wel bekend in de oren klinken:
- We gaan uit met vrienden? Poseren, click, verhaal gepost! De likes kunnen beginnen..
- Wacht nog niet beginnen aan je maaltijd! Laten we eerst nog even een verhaaltje maken.
- De kinderen hebben goede resultaten behaald op school? Ik plaats dit even op facebook en zeg hoe trots ik ben op wat ze hebben bereikt!
- Ik zou even deze foto op instagram plaatsen? Wil je deze eens keuren?
Desondanks we via deze kanalen steeds verbonden zijn, heeft de mensheid heeft zich nog nooit zo eenzaam gevoeld. Het is dus belangrijk bewust te zijn van de invloed van sociale media op jezelf.
Welke invloed heeft sociale media en hoe kunnen we hiermee omgaan?
De invloed ‘vergelijking’
Je kan jezelf er vast wel eens op betrappen dat je je vergelijkt met het online leven van anderen. Het zou heel gemakkelijk zijn om te zeggen: “stop gewoon met vergelijken”.
Helaas is het zo simpel niet, want het is een menselijk fenomeen. Er bestaat zelfs een volledige theorie over: the social comparison theory. Deze theorie legt uit hoe individuen hun eigen capaciteiten en meningen evalueren door zichzelf met anderen te vergelijken.
“Wat moeten we dan wel doen?”
Het is eerst belangrijk om te weten dat onszelf vergelijken op sociale media op twee manieren invloed kan hebben namelijk:
- Het kan ons ontmoedigen
- Het kan ons inspireren
“Het kan ons ontmoedigen”
Dagelijks worden we geconfronteerd met wat anderen meer hebben. We zien talloze succesverhalen; “perfecte” lichamen, “perfecte” relaties. We zien posts over hoe we zo snel mogelijk rijk kunnen worden. We krijgen advies over hoe we zo gelukkig mogelijk kunnen (moeten) zijn. Deze posts kunnen ontmoedigen, in de zin van: “de enige zijn” die het leven niet voor elkaar heeft, nooit kunnen bereiken wat de andere heeft,…
We zien deze posts, maar zelf zijn we ook bezig met het nastreven van “het perfecte plaatje”. Ook wij posten onze mooiste momenten (datenight, nieuwe auto, reis,…). Ook wij tonen onszelf in het beste daglicht. Helaas zorgt dit voor een vicieuze cirkel die we allen samen in stand houden.
“Het kan ons inspireren”
Desondanks de vele “perfecte plaatjes” wordt er meer en meer aandacht besteed aan “de moeilijkheden” in het leven. Mentaal welzijn is een opkomend topic. Accounts zoals onbespreekbaar, warboek, omdenken, hoogsensitief leven etc. brengen dit in kaart. Alsook zijn er accounts waar personen hun traject delen in het omgaan met een bepaalde problemen zoals drugs, eetstoornissen, depressie, etc.
Op deze manier kan sociale media inspireren. In de zin van ervoor zorgen dat mensen begrip vinden en zich niet “de enige” voelen. Het kan ervoor zorgen dat personen nieuwe handvaten ontdekken om met bepaalde problemen om te gaan. Er is een soort van begrip en een (anonieme) uitlaatklep.
Sociale media zorgt ervoor dat er een nieuwe wereld voor ons opengaat. We kunnen contacten leggen met mensen over de hele wereld. Mensen met dezelfde interesses, moeilijkheden, cultuur, etc.
Tips
Enkele tips om de negatieve invloed van sociale media te beperken
- Neem kritisch onder de loep wie je volgt. Stel jezelf de vraag welke accounts jou inspireren en welke jou ontmoedigen. Neem op basis hiervan actie en pas je volglijst aan.
- Relativeer en wees er steeds van bewust dat mensen vaak de uitersten posten (ofwel extreem gelukkig, ofwel heel ongelukkig).
- Probeer je tijd op sociale media te beperken. Doe dit door jezelf een tijdslimiet op te leggen. (bv: wanneer je wakker wordt, 30 min wachten voor je je GSM erbij neemt). Ga op zoek naar een manier die voor jou werkt.
- Wanneer je een bericht post, denk na over het waarom? Is dit als leuke herinnering? Of is dit omdat persoon X of Y dan zou zien hoe goed je het hebt? Je een bepaald aantal likes wilt behalen?
Wist je dat?
Je advertenties rond bepaalde thema’s op instagram kunt uitschakelen? Als deze thema’s een ontmoedigende invloed op jou hebben schakel de advertenties uit (instellingen – advertenties)