Psychotherapie is een behandelmethode die wordt toegepast bij psychische klachten en problemen. De therapie bestaat uit gesprekken met een deskundige hulpverlener: de psychotherapeut.
De problemen waarvoor mensen in psychotherapie gaan zijn heel verschillend.
De kinderwerking is voor kinderen tem 12 jaar die vastlopen in hun ontwikkeling. Dit vastlopen uit zich bij elk kind op een andere manier afhankelijk van zijn of haar karakter en naargelang de omstandigheden.
Vooraleer therapie kan starten, is het steeds nodig een goed beeld te hebben op de onderliggende oorzaak van de problemen. Daarom wordt steeds eerst een belevingsonderzoek gehouden vooraleer therapie kan starten.
Na het belevingsonderzoek bepalen we of er een traject nodig is en zo nodig welk aanbod wenselijk is. Mocht de hulpvraag buiten onze deskundigheid vallen, dan kunnen we u altijd doorverwijzen naar een ander soort hulpverlening.
Alle gesprekken verlopen in nauw overleg met de context van het kind.
De jongerenwerking richt zich op jongeren vanaf 12 jaar. De begeleiding is bedoeld om te helpen met problemen waar ze zelf niet uit komen. Dit kunnen allerlei soorten problemen zijn.
Tijdens het eerste gesprek met de jongere kijken we samen naar wat precies de hulpvraag van hen. We leggen deze ook naast de hulpvraag van de ouder(s). Hierna geven we een advies over een te volgen traject. Mocht de hulpvraag buiten onze deskundigheid vallen, dan kunnen we u altijd doorverwijzen naar een ander soort hulpverlening.
Alle gesprekken verlopen in nauw overleg met de context van de jongere, met respect voor hun privacy.
De volwassenwerking start vanaf 18 jaar
Tijdens het kennismakingsgesprek kijken we samen naar wat precies de hulpvraag is. Hierna geven we een advies over een te volgen traject. Mocht de hulpvraag buiten onze deskundigheid vallen, dan kunnen we u altijd doorverwijzen naar een ander soort hulpverlening.
Niet alleen kinderen kampen vaak met problemen, ook de omgeving lijdt onder de zorg. We geloven dat het belangrijk is om ook oog voor de context te hebben. Naast individuele gesprekken streven we ernaar om ook het gezin of familie te betrekken in het traject. Ouders, broer, zus, oma, opa,… De gezinssituatie bij een kind met zorgbehoefte wordt altijd beïnvloed.
In dergelijke gesprekken wordt er vooral geluisterd en samen gezocht naar handvatten en tips die jullie specifieke gezin kan vooruit kunnen helpen.
Hoe reageren we best op het gedrag van ons kind?
Hoe kunnen we onze context aanpassen dat het voor iedereen leefbaar is?
Hoe kunnen we de brussen in dit traject niet vergeten?
Hoe is het om een brus te zijn?
Zijn opa/oma wel bewust van de problematiek?
…
Wij voorzien gesprekken op basis van de hulpvragen die zich stellen.
- Oudergesprekken
- Brussenwerking
- Familiegesprekken
Koppelgesprekken
Hoewel je al veel pogingen hebt ondernomen, geraak je er bij relatieproblemen soms niet uit met z’n tweeën. Een buitenstaander die neutraal meekijkt en zonder oordeel mee zoekt naar oplossingen kan dan een grote hulp zijn.
Relatietherapie is een specifieke vorm van therapie die zich bekommert om het aanpakken van structurele- en communicatie problemen en spanningen tussen koppels. Centraal staan de patronen, het gedrag en de emoties van beide partners afzonderlijk en in verhouding met elkaar. Via gesprek onderzoek je wat er fout loopt, wat jullie wens is en hoe jullie de relatieproblemen kunnen oplossen of de relatiebreuk herstellen. Indien nodig kan je onder begeleiding op een respectvolle manier de relatie stopzetten.
Een relatietherapeut ontvangt jullie bij voorkeur eerst samen als koppel, maar dit kan afgewisseld worden met individuele sessies. Relatietherapie kan ook een onderdeel zijn van gezinsbegeleiding.
Op regelmatige basis organiseren we groepsbegeleidingen op maat. Eén van de mogelijkheden is een kampje rond zelfvertrouwen, “een groeireeks” in samenwerking met Spectrum uit Poperinge.
Heeft je zoon of dochter weinig zelfvertrouwen? Last van faalangst en onzekerheid in sociale situaties? En kan hij of zij hierdoor moeilijk voor zichzelf opkomen? Schrijf dan zeker in voor de Groeireeks of de Groeidag. Dit zijn sociale vaardigheidstrainingen waarin we vooral onszelf beter leren kennen.
De bedoeling van deze groepslessen is de weerbaarheid van de kinderen te vergroten door in te gaan op hun talenten.
We leren omgaan met complimentjes, want van complimenten ‘groeien’ kinderen.
Via specifieke workshops worden de talenten en de kwaliteiten van de kinderen gestimuleerd.