Hoe kan je je student goed ondersteunen tijdens de examens?

30/11/2022 door 
Karen Devriendt
examenstress

Onlangs hebben we tips gegeven voor onze studenten en hoe ze beter kunnen studeren. Maar deze stress periode is ook een periode met extra druk voor de ouders. Hoe kan je die examenstress verminderen?

Uit onderzoek blijkt dat driekwart van de ouders het ook moeilijker hebben tijdens de examens. Van de studenten krijgen zij gemiddeld 6,7/10 voor hun ondersteuning tijdens de examenperiode.

Wat is examenstress en wat is het verschil met gezonde spanning?

Al te vaak wordt gezegd dat examenstress positief is, maar is dat wel zo? Wij zijn van mening dat er een verschil is tussen een gezonde spanning om het goed te doen vs examenstress

Een gezonde spanning zorgt ervoor dat je hersens actief zijn; dat je klaar bent om te gaan presteren. Je hart gaat wat sneller slaan en je voelt je nerveus.

Wanneer de spanning een negatieve invloed heeft, dan spreken we over stress.

Examenstress is dus de negatieve stress of spanning die je krijgt door de examens die je zal moeten afleggen. Je lichaam ervaart symptomen als hoofdpijn en buikpijn, maar zorgt ook voor gevolgen als slechte nachtrust, waardoor vermoeidheid kan optreden. Daarnaast kan je ook andere fysieke gevolgen ervaren zoals een stijve nek, schouderpijn of pijn in je nek, tot zelfs huiduitslag.

Een eerder mentaal gevolg van examenstress is faalangst. Door de angst blokkeren ze en krijgen ze een black-out, weten ze geen antwoorden meer en kunnen ze niets meer opschrijven. Voor faalangstige studenten is de examenperiode een zware en moeilijke tijd.

Daarom zetten we enkele tips op een rijtje hoe je als ouder je kinderen kan helpen

Voeding

Een gezonde voeding is zeker van belang. Veel groenten, veel fruit, veel water drinken,… Maar verwen je student ook eens met een guilty pleasure als frietjes of pizza. Tussendoortjes hoeven trouwens ook niet altijd ongezond te zijn. Denk maar aan een smoothie, een fruitbrochette of lekkere fruitsla. Voeding is de brandstof om te kunnen studeren.

Rust

Zorg voor voldoende rust. Dit moet je breder zien dan nachtrust. Een goede nachtrust is van groot belang, maar zorg er ook voor dat je kind op een rustige manier kan studeren. Zorg ervoor dat hij/zij niet teveel taakjes moet doen. Je kind zal je dankbaar zijn als je zelf eens de afwasmachine leeg maakt of de tafel afruimt.

Betrokkenheid

Je kan je kind urenlang laten studeren, maar ze vinden het ook wel fijn dat je betrokkenheid toont en helpt. Dit kan door eens te overhoren of iets uit te leggen wat hij of zij niet snapt. Zorg er voor dat je weet welke examens je kind heeft en toon oprechte interesse in de leerstof. Hem/haar er laten over vertellen is ook een vorm van studeren.

Balans

Een goede balans is altijd belangrijk. Laat je student ook eens toe om de gedachten te verzetten. Praat ook over andere dingen dan over de examens. Maar zelfs als ouder is het belangrijk om eens te ontspannen en de balans te bewaken. Want het kind heeft meer aan een ontspannen dan een gespannen ouder. De stress die je zelf hebt, breng je over op je student.

Positieve sfeer

Zorg voor een positieve sfeer in huis, ook na een minder goede prestatie.

Niemand zit te wachten op drie weken ruzie tijdens de examens. Probeer in huis en daaromheen voor een positieve sfeer te zorgen. Geef af en toe ook een compliment over het feit dat je vindt dat je kind zich goed inzet en hard aan het werk is. Kritiek moet je zeker vermijden. Als je kind in jouw ogen maar weinig uitvoert voorafgaand of tijdens de examens, ga dan geen kritiek leveren. Verwijten maken rond zeken opgelost kunnen worden tijdens de examenperiode doe je maar niet. Steeds maar weer herhalen dat je kind iets had moeten doen of opmerkingen als “ik zei het toch” leveren alleen maar meer stress op en komen de motivatie ook niet ten goede.

Praten helpt

Voor of na een examen praten met je kind is belangrijk om het mentale af te toetsen enerzijds, maar het toont ook de betrokkenheid anderzijds. Praten helpt in iedere situatie en zorgt voor een betere band met je kind.

EHBS – Eerste Hulp Bij Studeren

Extra hulp nodig? Bij De Schakel bieden wij studiebegeleiding en bijles aan op persoonlijke basis.

Neem contact op voor meer info.

Daarnaast zijn er nog extra initiatieven om je te helpen.

CLB Chat

Op de chat praat je met een medewerker van het CLB.

Je kan je verhaal vertellen, een vraag stellen, … of samen met je chatbegeleider bekijken wat je zou willen bereiken, en hoe je dat kan aanpakken. Ze hebben ook een zelfhulp pagina

Teleblok

Teleblok is een organisatie van CM en het is hun missie om studenten sociale steun te bieden en hen stimuleren om sociale steun te zoeken.

Je kan er info terugvinden, je kan chatten en ze organiseren zelfs momenten om samen te blokken in plaats van alleen.

Awel

Awel is een organisatie die luistert naar kinderen en jongeren. Ze gaan niet specifiek in op studeren of stress bij studeren, maar het is een platform voor allerlei vragen die opkomen. Specifiek rond stress op school volgende link.

 

Lees ook onze blog met 3 tips voor de studenten.