Tips rond Autisme

02/04/2022 door 
Karen Devriendt
Tips rond autisme

Tips voor mensen met Autisme

Autisme is lastig te begrijpen voor anderen, maar ook voor jezelf. Als je weet dat je autisme hebt, kan het helpen door meer informatie te verzamelen hierover. Dit kan door het lezen van boeken, luisteren van podcasts, door met dokters of therapeuten erover te praten,…

Het is vooral belangrijk om jezelf beter te leren kennen. Wat voor de ene persoon werkt, kan mogelijks niet voor de andere werken. Ga op zoek naar manieren hoe jij er beter mee om kan gaan.
Heb je bijvoorbeeld veel onrust omdat je niet weet wat er vandaag allemaal gaat gebeuren? Dan helpt het als je leert om een goede planning in je agenda te maken.

Praten helpt

Je hoeft niet alles aan iedereen te vertellen natuurlijk. Maar als je in je werk graag dingen op een bepaalde manier doet, is het goed als anderen dat ook weten.
Het kan ook fijn zijn om te praten met mensen die begrijpen wat je doormaakt. Dit kunnen specialisten zijn, maar ook andere mensen met autisme.

Tips voor de omgeving

Omgaan met een persoon met autisme kan voor de familie en naasten ook moeilijk zijn.
Als je vrienden met autisme hebt, wil je natuurlijk graag helpen als dat nodig is. Soms kun je meer doen dan je denkt, ook als collega of werkgever.

Als iemand uit je omgeving een autismespectrumstoornis heeft, merk je dat op verschillende manieren. Vooral in de manier waarop je met elkaar praat en omgaat. Je kunt verschillende dingen doen om dat makkelijker te maken.

Wees duidelijk

Er is niets beter dan duidelijke afspraken. Als je bijvoorbeeld afspreekt, noem dan een tijd en zeg niet iets zoals ‘deze avond.’

Gebruik geen beeldspraak

Zeg bijvoorbeeld niet dat iemand een scherp oog heeft, maar dat hij of zij kleine details goed ziet.

Blijf bij één onderwerp

Mensen met autisme zijn graag met een ding tegelijk bezig. Begin dus niet over de boodschappen van morgen, als je praat over hoe het vandaag op het werk was.

Zorg voor overzicht

bijvoorbeeld met een planning of agenda die je samen invult. Ga je iets doen dat anders is dan normaal? Leg dat dat van tevoren goed uit.

Dwing iemand niet tot contact

Mensen met autisme houden er niet altijd van om aangeraakt te worden. Of om oogcontact te hebben. Probeer dat niet af te dwingen.

 

wist-je-datjes over autisme:

Ongeveer 0,6% van de van de Belgische bevolking heeft autisme.

Het aantal mensen dat te maken heeft met autisme – zoals ouders, broers, zussen, partners, leraren en zorgverleners – is vele malen groter.
Er is op dit moment geen enkel bewijs dat autisme vaker voorkomt dan vroeger, al kan dit anderzijds ook niet helemaal uitgesloten worden.
Lange tijd werd aangenomen dat 70 tot 80% van de personen met een autismespectrumstoornis ook verstandelijk beperkt was. Recentere studies laten zien dat de proportie personen met een verstandelijke beperking eerder opschuift naar 45 tot 50%.

Bekende mensen met een vorm van autisme

  • Helmut Lotti: Vlaamse zanger
  • Elon Musk: Tesla
  • Greta Thunberg: Een jonge, Zweedse klimaatactiviste
  • zelfs bij Albert Einstein vermoeden ze autisme

Bekende films of series over Autisme:

  • Ben X
  • Rain Men
  • Atypical
  • The Good Doctor
  • Forrest Gump

Thuisbegeleidingsdiensten voor personen met autisme:

Interessante websites over autisme:

Apps bij Autisme:

  • Autiplan
  • DayMate app
  • MijnEigenPlan

Hulpmiddelen:

www.senso-care.nl

Podcasts

De Nerdland special podcast over autisme met Lieven Scheire geeft je een heldere kijk op wat autisme inhoudt. Professor Ilse Noens & ervaringsdeskundigen Stephanie Dehennin en Dirk van Meer zitten samen voor een gesprek.

Nerdland Special: Autisme – Nerdland Maandoverzicht Podcast

Op MNM kan je de podcast “22 stomme vragen over autisme” met Magali De Reu herbeluisteren
“Ik zou mijn autisme niet meer willen missen.” | MNM

Organisaties

Liga Autisme Vlaanderen Home – Liga Autisme Vlaanderen
Vlaamse vereniging autisme Home | Vlaamse Vereniging Autisme
Sterkmakers in Autisme 

Dus je leest het, héél wat initiatieven rond autisme. Kan je je weg niet vinden? We helpen graag je kind, je gezin, je omgeving op weg om om te gaan met autisme. Contacteer hier

Lees ook mijn andere blogs over autisme

Wat is autisme?