Wat kunnen we leren van andere culturen? Hygge

14/05/2022 door 
Karen Devriendt
Hygge

Denemarken wordt jaar na jaar uitgeroepen tot één van de gelukkigste landen ter wereld. Meik Wiking, CEO van het Happiness Research Institute begrijpt wel waarom: de mindset Hygge speelt er een grote rol.
Maar wat is Hygge eigenlijk? Je hebt er mogelijks wel al eens van gehoord, want het is wel een populair begrip. Er worden boeken over geschreven hoe je de Deense mentaliteit kan leren.

Wat is Hygge?

 

Hygge beschrijft een gevoel. Het is het ervaren van een fijne, warme sfeer. Het focussen op de dingen die er écht toe doen, zoals samenzijn met familie en vrienden en genieten van de fijne dingen in het leven. Woorden als ‘comfort’, ‘warmte’ en ‘samenhorigheid’ beschrijven het het best.

Het perfecte voorbeeld is kerstmis, terwijl het buiten koud is, nodig je familie en vrienden uit voor warme choco en een zelfgemaakt gerecht.

Een ander woord die het mooi samenvat is “gezelligheid”.

De Denen gebruiken het woord hygge even goed als wij gezellig gebruiken, meer zelfs, ze gebruiken het als werkwoord (‘hygge sig’, het gezellig hebben) of als bijvoegelijk naamwoord (‘hyggelig’, iets is gezellig).

Een extra “wistjedatje” is dat Hygge van oorsprong een term is uit Noorwegen en pas in Denemarken gebruikt werd rond de 18e eeuw.

Hoe spreek je Hygge uit?

Best wel een uitdaging.  Hygge spreek je uit als [‘HYGƏ] — ‘huuge’ met de ‘g’ als in ‘goal’. Een tip is om het eens Google op te zoeken en dan heb je een voorbeeld.

6 Tips om je eigen Hygge momentje te creëren

Als we 3 mensen zouden vragen wat ze begrijpen onder ‘gezelligheid’, dan krijg je waarschijnlijk 3 verschillende antwoorden, hoewel het idee wel gelijk is. Voor hygge en Denen is dat hetzelfde. Er is geen kant-en-klare manier om Hygge te creëeren, maar er zijn wel een aantal elementen die het hygge gevoel kunnen opwekken:

  • Goed gezelschap
  • Lekker eten en drinken
  • Een prettige omgeving
  • Ontspanning en een goed gevoel
  • Vrije tijd en/of entertainment

Lijkt voor ons op gezellig, niet?

Enkele tips om meer Hygge in ons leven te krijgen:

Zorg voor comfort food

Wie houdt er nu niet van lekker eten en drinken? Maar om echt mee te doen aan de Hygge-hype zul je niet zomaar lekkers op tafel moeten zetten. Het geheim achter typisch Hygge food is de warmte die het uitstraalt, zowel letterlijk als figuurlijk. Denk aan een warme chocolademelk met slagroom of een versgebakken brood!
Zoek je dus naar wat meer Hygge in je leven, ga dan voor die rustieke, vullende gerechten. Pluspunten als je ze zelf maakt!

Omring je met vrienden en familie

Om je Hygge-ervaring nog knusser te maken, eet je bovenstaand natuurlijk in het gezelschap van vrienden en familie. Besteed je zaterdagochtend eens aan het bakken van koekjes, waarbij je kids ‘helpen’. Of neem de hond mee op wandel en vraag een goede vriendin mee (om vervolgens te eindigen met een koffie en die zelfgemaakte koekjes).
Kortom: Hygge schuilt in het delen van kleine momenten met de mensen om je heen. Vraag daarom eens vaker mensen op de koffie of kruip lekker tegen je partner aan.

Zorg voor een knusse omgeving

De meeste tips die je over Hygge vindt, gaan haast allemaal over het inrichten van een Pinterestwaardige, knusse omgeving. En zoiets is vrij eenvoudig te bereiken:
Om de Hygge-factor in je huis te vergroten, vul je jouw omgeving met knusse dingen als kussen, plaids en dekens. Natuurlijk in zachte kleuren, natuurlijke materialen en vol textuur. Ook decoraties als bloemen, planten en foto’s van familie of vrienden mogen niet ontbreken. Het gebruik van licht is daarnaast ook een eenvoudige manier om die gezellige sfeer neer te zetten. Gebruik schemerlampen, kaarsen, theelichtjes of een (elektrische) haard voor dat warme effect.
Voor je het weet hoor je van je gasten ‘Hvor bor I dog hyggeligt!’. (‘Wat wonen jullie toch gezellig!’)
Pro tip
Het toppunt van Hygge is misschien nog wel de Hyggekrog; Deens voor een veredeld dekenfort. Zoek een knus plekje of een afgesloten hoekje en creëer daar door middel van dekens, plaids en tapijtjes een plek waar jij je kunt terugtrekken. Ontzettend leuk om met je kinderen te maken (of gewoon omdat je het zelf heel leuk vindt).

Geef je over aan een gezapig leven

Van hot naar her rennen laat weinig ruimte over voor Hygge, schakel daarom eens een tandje terug: in plaats van je tijd steeds op te vullen met moetjes, verzoeken en projecten, doe je een even helemaal niets. In plaats daarvan ga jij je eens ouderwets vervelen. Zet een kop koffie en kijk vanuit je luie zetel uit de raam, maak een puzzel, een wandeling, fiets, schilder of leer breien — onthaast! Als de voorbije quarantaines ons iets geleerd heeft, is dat dat soms ook wel eens fijn is. Maar toch doen we het niet meer.
En of dat tijdverspilling is? Nee hoor. En of jij je daar schuldig over moet voelen? Helemaal niet. Niet alleen blijkt verveling ontzettend stimulerend voor je creativiteit en welzijn, je mag ook gewoon een keertje niets doen, dat kan gewoon.

Ga offline

Niets anders rukt je uit dat cosy gevoel als een ‘dringend’ telefoontje van een collega — ‘Ik weet dat het je vrije dag is, maar kun je toch even deelnemen aan die Zoom-meeting?’.  Dan heb je alles goed gedaan en zit je daar dan met je kop koffie, gezichtsmasker en ‘Hyggesokker’ (fluffy sokken). Om wat meer Hygge te ervaren is het daarom geen slecht idee om regelmatig eens offline te gaan. Zet je telefoon op bepaalde momenten uit, zet sowieso al je notificaties uit en check ook op vrije momenten je werkmail niet.
Natuurlijk zul je soms buiten werktijd moeten bijspringen, maar wanneer collega’s er een handje aan hebben om jouw tussentijds telkens te storen, maak hier dan afspraken over. Hygge draait namelijk om het hier en nu, oog voor je omgeving en tijd nemen voor jezelf en anderen. Een roodgloeiende telefoon hoort daar niet bij.

Ga voor comfort

Als kers op de taart zul jij je natuurlijk ook in Hygge-stijl moeten kleden. Een jeans zit namelijk toch niet zo lekker als een warme, zachte broek. En een proper overhemd? Een gebreide trui geeft toch net een knusser en veiliger gevoel. Kijk daarom zeker eens naar (huis)kleding die bestaat uit warme, natuurlijke materialen. Ga voor truien, vesten, sjaals, sloffen en laagjes! Ook hier scoor je extra Hygge-punten wanneer je het zelf maakt!
“Hygge is een toestand die je ervaart als je in harmonie bent met jezelf, je echtgenoot, de belastingdienst en je ingewanden”, zei de Deense schrijfster Tove Ditlevsen ooit. Met bovenstaande tips helpen we je in ieder geval al op weg om die Deense mindset te omarmen.

 

Extra tip lees het boek Meik Wiking “Hygge, de Deense kunst van het leven”

boek hygge

Lees ook onze blog over Fika en  Ikigai