De Positieve kenmerken van ASS

02/04/2022 door 
Karen Devriendt
positieve quote

Al te vaak gaan mensen zich gaan concentreren op de uitdagingen rond autisme. Door het begrijpen van de kenmerken, kan je het denken en doen beter waarderen.

Een blik op enkele positieve kanten van autisme

Oog voor detail

Iemand met autisme heeft een scherp oog (gebruik deze beeldspraak niet bij iemand met autisme). Hij of zij doet altijd alles grondig en zal de uitvoering nauwkeurig opvolgen.

Een sterke focus

Typisch zijn personen met autisme niet snel afgeleid en hebben ze het talent om zich vast te bijten in iets en hierop te concentreren.

Een krachtig observatievermogen

Mensen met autisme hebben een observatievermogen om jaloers op te zijn. Gericht op de feiten kunnen ze zich een houding aanmeten van luisteren, kijken en leren.

Opnemen en onthouden van feiten

Het lange termijn-geheugen zorgt er voor dat men uitstekend feiten kan terughalen met een sterk oog voor detail.

Visuele vaardigheden

Datzelfde oog voor detail is vaak gebaseerd op de sterke visuele vaardigheden. Iemand met autisme leert en herinnert feiten op basis van beelden.

Expertise

Door de eerder aangehaalde sterke focus kan iemand met autisme zich helemaal focussen op het verzamelen van diepgaande kennis en werven  ze een hoog niveau van vaardigheden.

Methodische aanpak

Iemand met autisme houdt van een analytische methodische aanpak. Daarom ontdekken ze snel patronen en herhalingen.

Creativiteit

Hoewel dit een twijfelgeval is, kunnen we stellen dat een persoon met autisme een opvallende verbeelding heeft en sterk is in de expressie van ideetjes.

Doorzettingsvermogen

Vastberaden, veerkracht, vasthoudendheid,… zijn eigenschappen die typisch zijn voor iemand met autisme. Kenmerken die door iedereen en in iedere situatie gewaardeerd worden.

Geen vooroordelen

Een betere vriend kan je je niet bedenken. Iemand met autisme is eerlijk, loyaal en toegewijd. Hij of zij is minder geneigd om anderen te beoordelen en durft gangbare normen in twijfel te trekken.

 

Pas op, niemand zal zich herkennen in alle positieve kanten van autisme. Iedereen is uniek en heeft zijn eigen vaardigheden die net zo krachtig en waardevol zijn als bovenstaande.

 

Is iedereen niet een beetje autistisch?

Nee, niet iedereen is een beetje autistisch. Een beetje autistisch bestaat niet. Of je hebt autisme, of je hebt het niet. Het komt regelmatig voor dat mensen aangeven kenmerken die bij autisme passen, bij anderen of zichzelf te herkennen. Om een voorbeeld te noemen, iemand die zegt: ‘ik sorteer al mijn boeken op kleur, wat ben ik toch autistisch!’ Dat wil echter niet zeggen dat diegene ook autisme heeft.

Ik leg dit graag uit aan de hand van een streepjescode.

autisme

Dus denk er eens over na voor je dat zegt, want de impact voor de persoon met autisme is groot. 

Maar waarom zeggen mensen het dan?

Omdat inderdaad iedereen wel gemeenschappelijke gebieden heeft waar men moeite mee heeft. Bij niet iedereen verloopt sociaal contact probleemloos of je kan ook snel overprikkeld of niet flexibel zijn. Maar bij mensen met autisme zijn deze kenmerken sterker, meer structureel en komen ze in combinaties voor.

Lees ook mijn andere blogs rond autisme:

Wat is autisme?

Tips rond autisme