Wat kunnen we leren van andere culturen? Ho’oponopono

18/06/2022 door 
Karen Devriendt
Ho'oponopono

Amai, geen éénvoudig woord, Ho’oponopono. Wat is Ho’oponopono? En wat kunnen we hieruit leren?

Wat is Ho’oponopono?

Volgens Wikipedia: Hoʻoponopono (ho-o-pono-pono) is een oude Hawaiaanse manier van verzoening en vergeving. Vergelijkbare vergevingspraktijken werden uitgevoerd op de eilanden in de zuidelijke Stille Oceaan, waaronder Samoa, Tahiti en Nieuw-Zeeland. Als iemand fysiek of geestelijk ziek was, kwam de familie bij elkaar om hoʻoponopono te doen. Dit werd traditioneel geleid door een genezingspriester of kahuna lapaʻau. Tegenwoordig wordt hoʻoponopono binnen de familie geleid door een ouder familielid of wordt het vergevingsproces individueel uitgevoerd.

Het ritueel bestaat eigenlijk uit vier zinnen.  Het wordt ook wel het vergevingsritueel genoemd. Het is een ritueel om negatieve emoties zoals wrok los te laten.

Vergeving van anderen, maar vaak is het ook belangrijk om jezelf te vergeven. Voor sommigen is het moeilijk om zowel zichzelf als anderen te vergeven. Ho’oponopono ondersteunt hierbij. Het helpt ook om zo in balans te blijven.

Ho’o kan vertaald worden als ‘iets in gang zetten’ of ‘maken’. Pono betekent balans, leven, goed. Ponopono kan zich vertalen als herstellen. Kort samengevat: Ho’oponopono kan je vertalen als ‘in balans brengen’ of ‘goed maken’.

Hoe werkt Ho’oponopono?

Door de  Ho’oponopono methode toe te passen met 4 simpele zinnen maak je contact met het bovenbewuste en ga je de negatieve herinneringen in je onderbewustzijn wissen.

Deze zinnetjes zijn:

  • Het spijt me 
  • Vergeef me alsjeblieft 
  • Bedankt 
  • Ik hou van je 

Het idee is dat deze 4 zinnen je lijfspreuken gaan worden, en je toepast wanneer nodig. Je gaat deze bijvoorbeeld vaak zeggen wanneer er problemen of uitdagingen zijn, maar je kunt ze zo vaak gebruiken als je wil.

Als je deze zinnen zegt tegen jezelf zal angst, boosheid en ergernis verdwijnen en plaats maken voor rust en liefde.

Zelfs als je het voor de eerste keer oefent, zal je al resultaat boeken.

Wat betekenen de 4 zinnen?

Het spijt me.

Sorry! Ik zie dat ik lijd en dat brengt me in contact met mijn gevoelens. Ik wijs het probleem niet meer af, maar zie wat ik moet leren. Ik heb leed veroorzaakt. Ik word nu door de kracht van het gesproken woord vrij van deze schuld.

Vergeef me, alsjeblieft.

Vergeef me, alsjeblieft, dat ik jou en mij bewust of onbewust in onze ontwikkeling gestoord heb. Vergeef me, alsjeblieft, dat ik tegen de goddelijke wetten van harmonie en liefde heb gehandeld. Vergeef me, alsjeblieft, dat ik jou (of de situatie) tot nu toe veroordeeld heb en onze spirituele identiteit en verbondenheid in het verleden veronachtzaamd heb.

Ik hou van je.

Ik hou van jou en ik hou van mij. Ik zie en respecteer het goddelijke in jou. Ik houd van de situatie zoals ze is en ik accepteer de situatie zoals ze is. Ik hou van het probleem, dat naar me toe gekomen is om me de ogen te openen. Ik hou onvoorwaardelijk van mij en van jou, met al onze zwakheden en onvolkomenheden.

Dank je wel.

Dank je wel, ik begrijp dat het wonder al onderweg is. Ik dank God en de engelen voor de transformatie van dat wat mij na aan het hart ligt. Dank je wel, want wat ik heb verworven en wat er zal gebeuren, is wat ik door de wet van oorzaak en gevolg heb verdiend. Dank je wel, want door de kracht van vergeving ben ik nu vrij van de energetische keten van het verleden. Dank je wel dat ik de bron van al het zijn mag leren kennen en ermee verbonden ben.

Hoe kunnen wij het toepassen?

Ga  zitten en denk aan een probleem dat jij of een goede vriend nog met je meedraagt. Visualiseer dit probleem en luister naar je gevoel. Welke gevoelens voel je? Adem heel rustig en observeer je gevoelens en het probleem. Spreek nu in gedachten de vier zinnen uit en lees de verklaringen erbij. Blijf observeren en herhaal de vier wonderzinnen tot je een gevoel van begrip en rust hebt ervaren.

Lees ook onze blog rond Hygge, Ikigai en Fika.